ODDS LANE – LOST & FOUND

 

 “ Great songs, great playing, truly original. Almost a modern day Steely Dan… ” (Mike Zito)

Odds Lane is sinds 2003 het bevriende muzikale duo zanger Doug Byrkit (gitaar & bas) & drummer Brian Zielie. Beiden kennen elkaar al van in hun collegetijd en tourden in de voorbije jaren apart met nationale en internationale muzikanten. Na hun middelbare school geraakten ze bevriend met Mike Zito. Mike Zito woonde als kind met zijn familie, een arm gezin met vijf kinderen, op een klein appartement in St. Louis, MO, waar zijn vader in de jaren ’70 als vakbondsman in de lokale Anheuser-Busch brouwerij werkte. Het was toen op twee na (na InBev en SABMiller) de grootste brouwer ter wereld en nu (zoals Stella Artois) onderdeel van InBev, de grootste brouwerijgroep ter wereld.

De punkboy Zito groeide op in St. Louis en zocht een ritmesectie om een band te kunnen vormen. Hij speelde met Byrkit en Zielie als trio in clubs in de omgeving van St. Louis. In 1998 trok Zito met negen eigen songs, bassist Doug Byrkit & drummer Brain Zielie én een budget van 1000 $ (want artistieke integriteit was niet goedkoop) naar de kelders van de SGM Studio’s in St. Louis, om er zijn debuutalbum ‘Blue Room’ op te nemen. Op één dag en in een trek, namen ze de muziek van tien tracks live, zonder overdubs op. Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van het album, werd het in 2018 geremastered en heruitgebracht op Ruf Records. 

Ter ondersteuning en om opkomende artiesten te promoten, werd Odds Lane uitgenodigd om op te nemen in de legendarische Sun Studios, waarna ze in 2004 de eerste van verschillende projecten als onafhankelijke songwriters uitbrachten. In 2012 debuteerden ze met ‘Dark Matters’ waarvoor Byrkit een ASCAP Plus Songwriting Award won.

Hun laatste album ‘Lost & Found’ werd geïnspireerd door de heruitgave van Zito's ‘Blue Room’. Ze hebben de cirkel rond met een verzameling van elf nummers die worden beïnvloed door hun rock/funk-roots in South St. Louis. Voor de opnames kregen ze de hulp van hun vriend/producer Mike Zito. De opnames gebeurden in Zito’s Marz Studio in Nederland, TX. Studio ingenieur was Zach Feemster en de mix gebeurde door Grammy Award-winnend producer David Z (Prince, Etta James, Buddy Guy).

Het is duidelijk dat Odds Lane houdt van een solide, soms stevig stompende groove. De opener “Don’t Give It Away” laat je hier, inclusief de raad “Je moet dat geld verdienen schat, geef het niet weg…”, al van proeven. “Seven States” is een portie poppy retro rock anno jaren vijftig en de love song “Ain’t Missing You” kondigt zichzelf aan als een meer traditioneel, slepend blues nummer. De titelsong “Lost & Found” is ook erg aanstekelig en poppy en “Moth to a Flame” moet het ook hebben van de groove. “Hard Rain” is een boeiend nummer, strak o.w.v. het drumpatroon en zwaar door de baslijn. Ook nu weer een nummer met een waarschuwend advies: “Er is alleen zoveel kwaad dat een man kan doen…”. De rocker “Blood on the Van” zou de soundtrack van een horrorfilm kunnen zijn en “Spare Change” een rocker die iedereen zo op de dansvloer zet. Het wordt daarna meer psychedelisch funky met “What’s Your Name” en “A Little Too Late”, dat door zijn Latino trekjes o.a. aan Santana zal doen denken. We zijn met “White Castle Blues” al aan de afsluiter toe. In het nummer zingt Byrkit over de mooie momenten die hij als kind, met een portie munchies in de handen, in White Castle doorbracht en, die hij zou willen herbeleven. Hierbij moet je weten dat White Castle -de goedkopere versie van McDonald’s- de éérste Amerikaanse fastfoodketen was en die bekend staat om de kleine, vierkante hamburgers die er geserveerd worden. Om af te ronden moet ik zeker ook het knappe slide werk van Mike Zito (eindelijk eens) vernoemen.

Knap hoe het duo Doug Byrkit en Brian Zielie van Odds Lane met ‘Lost & Found’ op hun eigen gepaste manier weten in te spelen, op de heruitgave van Zito’s debuut ‘Blue Room’. Hun nieuwe album schets knap wat ze als muzikanten waren en wat ze nu als blues/rock band zijn. Een uitstekend hedendaags rock album voor een blues minnend publiek van een hier wat minder bekend duo, dat bij ons zeker wat méér aandacht verdient.

“ ‘Lost & Found' by Odds Lane is an excellent contemporary rock album for a large blues-loving audience, from a less well-known American duo, that definitely deserves more attention here with us… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 


Album track list:
01. Don’t Give It Away - 02. Seven States - 03. Ain’t Missing You - 04. Lost & Found - 05. Moth to a Flame - 06. Hard Rain - 07. Blood on the Van - 08. Spare Change - 09. What’s Your Name - 10. A Little Too Late - 11. White Castle Blues / Words/music © 2019 by: Doug Byrkit & Brian Zielie – Produced, engineered & mastered by: Mike Zito

Album line-up:
Doug Byrkit: vocs, guitars, bass / Brian Zielie: drums / Mike Zito: slide guitar

Discography Odds Lane:
Lost & Found [2019] | Last Night on Cherokee [2016] | Dark Matters [2012] | Blue Room - Mike Zito [1998/2018] |   

 

Artiest info
Website  
 

Label: Gulf Coast Records

video